Maak Je Eigen Gratis WebsiteZie je de embed code door de HTML niet meer? Ken je het verschil niet tussen SEO en SEA? Ken je zoekoptimalisatie enkel van verstoppertje spelen? Kwam je in de voorbije zinnen enkele woorden tegen die je nog nooit eerder ergens las? De wondere wereld van het web lijkt geheimzinnig, maar is eigenlijk heel toegankelijk. Er wordt met veel termen gegoocheld die in feite makkelijk te begrijpen zijn. Je hebt ze best al eens gehoord voor je jouw eigen stukje internet wilt bouwen.

Gratis website bouwen

Je hebt een formidabel idee of product, maar kent niets van het internet? Ook zonder professionele webontwikkelaars kan je je eigen gratis website maken. Dankzij kosteloze websitemakers die uitblinken in gebruiksgemak heb je alle touwtjes zelf in handen. Ongeacht je leeftijd, ervaring of kennis, een website bouwen wordt kinderspel. Onderstaande begrippen helpen je alvast een eind op weg!

CMS

Een 'content management systeem' of een programma waarmee je de inhoud ('content') van een website beheert.

Content

Een veel voorkomende term die eigenlijk gewoon zoveel betekent als de inhoud van een website: van tekst tot afbeelding en video.

Domein(naam)

Een domein betekent zoveel als de naam van een website, zoals bijvoorbeeld "gratis.be". Ze zijn niet hoofdlettergevoelig. Wil je je eigen domeinnaam? Dan zal je hiervoor moeten betalen.

E-commerce

De commercialisering van het internet. Producten of diensten die online te koop worden aangeboden dus.

Extranet

Gelijkaardig aan het intranet, maar dan ook toegankelijk van buitenaf. Via beveiligde netwerken krijg je toegang tot deze gesloten kring.

FAQ

Een uit het Engels overgenomen afkorting voor 'frequently asked questions', vertaald betekent het 'veel voorkomende vragen'. Vooral dienstverleners hebben vaak een pagina op hun website met deze naam.

Footer

De onderste balk op een website of webpagina. Soms vind je hier (hyperlinks naar) contactgegevens, de FAQ en andere handige webpagina's terug.

Forum

Een variant op een website (of een deel ervan) waarop gediscussieerd kan worden over uiteenlopende thema's. Vaak moet je je inloggen.

GIF

Image result for gif

Een GIF is een geanimeerde afbeelding. Ze zijn vaak heel grappig en een leuke manier van communicatie. Je kwam ze ongetwijfeld al tegen in chats, maar je kan ze dus ook op je website plaatsen. Op een website als GIPHY vind je een heleboel leuke voorbeelden.

 

Header

De kop bovenaan een website.

Hosting

Een website draait op een server. Dat is niet dezelfde server als die van je computer vermits er behoorlijk krachtige technologie nodig voor is. Hosting providers stellen dus ruimte ter beschikking, of servers, waarop jouw webstek kan draaien. De provider maakt vaak ook backups, heeft de nodige knowhow. Deze dienst kost je geld.

Hyperlink

Kortweg 'link' genoemd: een verwijzing naar een andere webpagina of volledige website.

Intranet

Dit is zoveel als een 'interne website', enkel toegankelijk voor bevoegden dus. Je hebt een login nodig om binnen te geraken op het netwerk.

JPG

Het standaard bestandsformaat van foto's op het internet. Het kleurenbereik is hoger dan PNG's of GIF's, maar JPG's zijn minder geschikt om te verkleinen.

Keywords

Een keyword, tag of 'sleutelwoord' is in feite zoveel als de zoekterm die in Google zou worden ingegeven om op jouw website terecht te komen.

Linkbuilding

Wanneer op een andere website jouw link is terug te vinden, doe je aan linkbuilding. Door de link te verspreiden, geraakt jouw link ook verspreid.

PDF

Het standaard bestandsformaat voor drukwerk. Het handige aan een PDF? Ongeacht op welk apparaat je een PDF-bestand opent, ziet de layout er steeds hetzelfde uit.

Plugin of Add-on

Dit is een stukje functionaliteit, een element als het ware, dat je aan je website kan toevoegen. Voorbeelden? Een webwinkel of systeem voor e-commerce, een contactformulier, fotogalerij of zelfs een contactformulier.

Resolutie

Zoals bij foto's wordt ook bij websites gesproken van resolutie of de grootte en dus ook vaak de kwaliteit van een beeldscherm.

RSS

Opnieuw een afkorting, die staat voor het Engelse 'really simple syndication'. Via RSS kan je je abonneren op nieuwe berichten. Als (gratis) abonnee ontvang je dan berichten wanneer er een nieuw artikel online gaat of een update plaats heeft.

Sociaal netwerk

Iedereen kent Facebook, maar er is ook Instagram, Twitter, GooglePlus, LinkedIn, enzovoort. Misschien herinner je je ook nog wel MySpace? Sociale netwerken bestaan er in veel verschillende soorten en met uiteenlopende doelen, maar bestaan meestal om gelijkaardige redenen, namelijk het onderhouden van contacten met vrienden en gelijkgezinden.

Subdomein(naam)

Betaal je liever niet voor jouw stukje internet? Dan biedt een subdomein de oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een WordPress-website of -blog: subdomein.wordpress.org. Nadelen? Minder makkelijk te onthouden, minder zichtbaar en minder professioneel.

Top Level Domain (TLD)

TLD's zijn voor domeinen wat bestandsextensies zijn voor bestanden. Voorbeelden? .com, .be, .nu, enzovoort. Vandaag de dag bestaat er een grotere variatie. Ook dit is een belangrijke keuze. Met een .be-site beperk je vooral tot België. Ga je liever internationaal? Dan is .com in veel gevallen de betere keuze.

Weblog

Intussen beter bekend als 'blog'. Hiermee wordt een stukje internet bedoeld dat eerder persoonlijke doeleinden dient, zoals het bijhouden van een reisverslag.

Zoekmachineoptimalisatie

Ook weleens afgekort tot SEO (wat dan weer staat voor de Engelse vertaling 'search engine optimization'). Het doel van SEO is dat je - door het gebruik van relevante termen - zo hoog mogelijk scoort via zoekmachines als Google. Tegenhanger SEA staat voor 'search engine advertising', waarmee websites hun plaatsje in de resultatenlijst van Google kopen in de vorm van een advertentieruimte.

Maak je eigen gratis website