Dagelijks alle nieuwe gratis aanbiedingen!

Waar speel je de leukste gratis spelletjes?

Met de komst van de computer zijn ook computerspelletjes populair. Waren dit vroeger gewoon simpele games op een cd-rom, zijn het nu hele virtuele werelden en verslavende social media spelletjes die de boventoon voeren. Overal worden deze spelletjes gespeeld. Niet alleen meer op de PC, ook op smartphones en tablets wordt massaal gespeeld. Candy Crush, Farmville, Habbo Hotel, Happy Harvest, Pet Party: de lijst gaat maar door.
In-app purchases
Veel kinderen vinden het spelen van die spelletjes geweldig. Het is dan ook een regelrechte hype. Veel ouders vinden het prima dat de kinderen op de tablet of computer vrolijke spelletjes spelen. Het verzorgen van huisdieren, het bouwen van een eigen hotel, het maken van een eigen straat met winkeltjes en het onderhouden van je eigen boerderij, inclusief het oogsten van wortels, kroppen sla en het voeren van de dieren. Deze spelletjes lijken misschien gratis, maar ze zijn niet altijd helemaal kostenvrij, zoals je zou verwachten.

 

Wat voornamelijk het probleem is, zijn de in-app purchases, die veel geld kosten. Mensen worden verleid tot deze aankopen om sneller verder te komen of om extraatjes te verdienen. Kinderen hebben er vaak geen erg in, maar de telefoonrekeningen die volgen zijn soms wel erg gepeperd.

Kinderen geven ongemerkt veel geld uit

In verschillende spelletjes waarbij in-app purchases mogelijk zijn, worden kinderen gemakkelijk verleid tot het doen van die aankopen. Ze geven dus geld uit, en vaak hebben ze dat zelf niet eens door. Mijn Kind Online, een Nederlandse organisatie die ook in België actief is omtrent kinderen en online gedrag, heeft uit onderzoek geconcludeerd dat kinderen te eenvoudig geld kunnen uitgeven. Met een simpel telefoontje of sms’je naar een 0900-nummer geven de kinderen zo tientallen euro’s per maand uit, zonder dat ze dit daadwerkelijk doorhebben.

 

Vaak spelen kinderen spelletjes in een virtuele wereld, waar ze spelen met een poppetje – een avatar – die ze naar eigen smaak kunnen aanpassen. De spelers die online zijn, bewegen zich door de wereld. Ook op sociale netwerken worden steeds meer spelletjes aangeboden die op deze manier werken. Deze bestaan vaak ook uit virtuele werelden en lijken op tekenfilms. Zulke games zijn voor kinderen natuurlijk erg aantrekkelijk.

Twee werelden
De spelletjes voor kinderen zijn veilig, maar niet onschuldig. Er zijn namelijk twee werelden. De gewone wereld, waar kinderen hun huisdier kunnen opvoeden of hun winkeltje kunnen onderhouden zonder te betalen. Er is ook een wereld waar meer mogelijk is. Waar avatars mooiere kleren kunnen aantrekken, je meerdere dingen kunt kiezen en waar veel meer mogelijkheden zijn. Voor deze extra mogelijkheden moet worden betaald. En dit is ook waar het vaak fout gaat. De kinderen merken het verschil niet, en de ouders zien dit verschil pas als de telefoonrekening wordt afgeschreven. Maar dan is het natuurlijk te laat.

 

Daarnaast wordt er in de gratis wereld telkens geprobeerd om je aankopen te laten doen voor meer speelplezier. Als je betaalt, wordt het allemaal veel leuker! Bij Habbo Hotel bijvoorbeeld, kun je credits verdienen door spelletjes te spelen. Maar de kinderen worden eigenlijk meteen doorgestuurd naar het betalen van geld voor spullen, omdat bijvoorbeeld het huisdier honger heeft, of bijvoorbeeld omdat nieuwe meubels nodig zijn. Kinderen worden dus rechtstreeks als consument benaderd, zonder dat ze dat doorhebben. Er komen bij verschillende instanties dan ook klachten van ouders binnen met kinderen die tussen de €5,- en €300,- hebben uitgegeven aan spelletjes. En dat is schrikken. Want dat de kinderen zo gemakkelijk kunnen betalen, is niet de bedoeling!

Kinderen zijn zich vaak van geen kwaad bewust
Omdat de kinderen zich van geen kwaad bewust zijn, is het voor de ouders vaak onmogelijk om goed toezicht te houden. Want uiteindelijk hebben de ouders vaak ook niet door dat er een grote omzet schuilgaat achter een onschuldig ogend spelletje. Het is dan ook verstandig om als ouder goed te letten op wat uw kinderen achter de computer doen, en om ook het gebruik van de mobiele telefoon goed bij te houden. Kinderen hebben namelijk vaak niet door dat iets (veel) geld kost, als ze al door hebben dat ze met echt geld betalen in plaats van met credits.

 

Een oplossing is bijvoorbeeld een telefoon met een beltegoed kaart, waarmee de kosten beperkt blijven en hoge telefoonrekeningen achteraf,niet meer voorkomen. U kunt ook het telefoonnummer van uw kind opgeven bij een sms-dienstenfilter. Een sms versturen naar betaalde diensten is dan niet mogelijk. Helaas is het bellen naar diensten niet te blokkeren.

 

Ook de Vlaamse pedagoog Pedro de Buyckere geeft aan dat kinderen een grote verantwoordelijkheid hebben, die ze niet kunnen dragen. Ouders moeten volgens hem eigenlijk een speellimiet kunnen instellen voor hun kinderen. Ook omdat geld online niet tastbaar is, hebben ze niet door in welke mate ze geld uitgeven. Maar daar wordt door de ontwikkelaars van uitbaters van de spelletjes geen rekening mee gehouden.

 

Volledig gratis
Sommige spelletjes zijn echter wel volledig gratis. Op www.spele.be bijvoorbeeld, staan veel leuke spelletjes voor kinderen in alle leeftijden. Deze games worden gefinancierd door middel van reclamebanners. Zowel voor meisjes als voor jongens is er wel iets te vinden. Denkspelletjes, multiplayer games, racespelletjes, voetbalspelletjes, en ga zo maar door: er is voor iedereen wel een geschikt spelletje te vinden. Ook op de website http://www.1001spelletjes.be/ zijn leuke gratis spelletjes te vinden voor kinderen, van avonturenspellen tot behendigheidsspelletjes, en van puzzelen tot racen. Voor elk kind zit er wel een geschikt spelletje tussen.

 

STEAM, downloaden en spelen
Op internet is het gemakkelijk om spelletjes betaald te downloaden. Online betalingen doen is steeds veiliger en verbindingen zijn steeds sneller. Je hoeft dus geen cd-roms meer te kopen om je spellen te kunnen installeren, je downloadt de games gewoon. Wanneer er via STEAM een product wordt aangeschaft, kan de abonnee daarna ten alle tijden het product downloaden en spelen, ook als het van de computer is verwijderd.

 

De methode van STEAM is computeronafhankelijk, waardoor je dus op iedere computer kunt spelen. Soms krijg je, wanneer je lid bent van STEAM, spelletjes gratis. Deze hoef je dan dus niet te betalen, maar ze zijn gratis te downloaden. Aangezien je deze games downloadt, en ze dus op je computer hebt staan, is het uitgesloten dat je er achteraf nog voor moet betalen. Kinderen kunnen dus niet worden verleid tot het doen van in-app aankopen en ze kunnen dus ook niet onbewust geld uitgeven door te sms’en of bellen naar 0900 nummers.

       
        Loading...    
       

Gratis met twee naar de film?

Kinepolis cinema vouchers

Wekelijks een overzicht van acties + kans op Kinepolis cinema vouchers!